TRAIN WITH KARTINA, No 1 AMP AssociatesTopik : Isu Shariah dalam Perniagaan MLM
(Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman)
Akhir update adalah : 10 APRIL 2007
URL: http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/222-multi-level-marketing-menurut-shariah.html

Topik : Ini adalah ditujukan untuk perniagaan MLM.
Jawapan: AMPstore bukan MLM kerana ianya adalah sistem affiliates. Ahli mendapatkan ahli.

Apa itu Affiliates:

1. join with; join in a social or business relationship; connect to; merge; become attached to; receive someone as a member; find the origins of
2. associate, subsidiary, partner, affiliated group or organization, person who is affiliated
3. Example: Our college is an affiliate of the university.

2 Asas penting, yg kertasnya mengatakan MLM adalan haram. Walaupun AMP bukan MLM tetapi saya menjawab perbezaan perniagaan AMP berdasarkan point yg disebutkan didalam kertas kerja ini.
1.    Harga Tinggi Dari Biasa

a.    Kita tidak mempunyai produk physical iaitu kosmetik, supplements dan sebagainya. Kita hanyalah produk “AmpStore” – memuat turun aplikasi dari AMPstore untuk dimasukkan kedalam telefon smartphone untuk kegunaaan harian.

Terdapat lebih dari 30 store yang kita boleh memuat turun aplikasi dan yang palin besar adalah disemua telefon android – Google Playstore dan semua telefon apple – Apple Appstore.

Tiada bayaran kerana ini adalah percuma apabila kita membeli telefon smartphone .

b.    Bagi AMPStore pula, ianya sama sahaja percuma kepada semua pengguna tetapi kita boleh menyertai sebagai ahli affiliates, dan maka itu, kita dikenakan satu bayaran bulanan yang tetap.  ini adalah kerana kita seperti pemilik ampstore dan dengan pembayaran kita sebagai pemilik dan kita akan dapat menjana pendapatan.

2.    Belian Peribadi target sebagai syarat komisyen

a.    Tiada pembelian peribadi perlu dilakukan. Hanya dengan bayaran minima setiap bulan, kita boleh jana pendapatan dari perniagaan AMPStore tersebut. Disini keuntungan bersih dari perniagaan akan dikongsi dengan semua ahli ahli AMPStore yang dianggap sebagai pemilik AMPStore

Nasihat Uztaz Zahazan sekiranya ingin dipastikan apa sahaja produk boleh dapat mematuhi minima patuh shariah:

1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

PRODUK AMPSTORE:
PRODUK ADALAH JELAS IAITU MEMUAT TURUN APLIKASI MOBIL. SETIAP PESERTA AKAN DIBERIKAN AMPSTORE SELEPAS PELANCARAN DAN BOLEH MENNGUNAKAN DENGAN BEBAS DAN TANPA HALANGAN DI TALIFON BIMBIT MEREKA.

2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.

PRODUK AMPSTORE:
INI BUKAN EMAS DAN PERAK

3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

PRODUK AMPSTORE:
SISTEM ADALAH JELAS DAN TULUS. SETIAP KALI SEMASA AMP TRAINING YANG DIBUAT SETIAP HARI SELASA, KHAMIS DAN JUMAAT. INI AKAN DITERANGKAN DENGAN JELAS.
TIADA KOMISEN DISINI, HANYA PEMBAYARAN BAGI SETIAP AHLI YANG DIBAWA MASUK SEBAGAI AHLI AFFILIATES DAN SELAGI ANGGOTA TERSEBUT MASIH AHLI , PESERTA YANG MEMBAWA MASUK AKAN DIHADIAHKAN DENGAN WANG SAGUHATI.

4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).

PRODUK AMPSTORE:
1.    PENDAPATAN NO 1 DARI KEUNTUNGAN BERSIH  (PERNIAGAAN AMPSTORE)
1.1    KEUNTUNGAN DARI PENDAPATAN NO 1 ADALAH DARI PERNIAGAAN AMPSTORE DAN HANYA BILA ADA UNTUNG AKAN DIKONGSI BERSAMA. TIADA KEUNTUNGAN BERSIH, IANYA TIDAK AKAN DIKONGSI.
1.2    HANYA PERNIAGAAN MOBILE APLIKASI ADALAH KOS OPERASINYA SANGAT RENDAH DAN DISEBABKAN RAMAI YANG MENGGUNAKANYA SETIAP HARI DISELURUH DUNIA, KEUNTUNGAN ADALAH HEBAT.

2.    PENDAPATAN DARI MATRIX
2.1    SEKIRANYA PESERTA TIDAK MAHU MENGAMBIL PELUANG PERNIGAAN DARI JUMLAH PESERTA YANG DIBAWA MASUK. PESERTA TIDAK DIPAKSA MELAKUKAN INI.  INI ADALAH PILIHAN YANG TELUS YANG BOLEH DIAMBIL OLEH SETIAP PESERTA.

2.2    HANYA DIDALAM PERNIAGAAN, UNTUK MENARIK ORANG RAMAI BERKONGSI DENGAN SERAMAI PESERTA, HARUS ADA SISTEM YG TELUS YANG BOLEH MENIMBUKAN MINAT MEREKA MENYERTAINYA DAN DALAM “POWER OF NUMBERS” INI MERUPAKAN SATU TEKNIK YANG MUDAH.

2.3    PRODUKNYA ADALAH JELAS IAITU AMPSTORE. UNTUK AMPSTORE BERJAYA, IANYA PERLU KEPADA SERAMAI ORANG MENYERTAINYA. GOOGLE PLAYSTORE DAN APPLE APPSTORE MENJANA PENDAPATAN USD70 BILLION SATU TAHUN. DARI MANA KERANA MEREKA MEMPUNYAI KELEBIHAN YANG TIDAK BOLEH DISAINGI OLEH SESIAPA KERANA MEREKA SETIAP TAIFON ANDROID AKAN ADA GOOGLE DAN SETIAP TALIFON APPLE AKAN ADA APPLE. TIADA “COMPETITION” YANG SIHAT. INI ADALAH MONOPOLI PERNIAGAAN YANG TIDAK ADIL KEPADA YANG LAIN. INI DIKIRAKAN LEBIH TIDAK ADIL KERANA KEKAYAAN MEREKA HANYA PERGI KE 2 PEMILIK SYARIKAT INI YANG SEMAKIN HARI SEMAKAIN KAYA.

2.4    DISINI PROGRAM AMP MEMBERI PELUANG KEPADA ORANG RAMAI DAN ORANG BIASA YANG PASTI TIDAK MENDAPAT PELUANG UNTUK TERLIBAT DIDALAM PERIAGAAN INI UNTUK MELIBATKAN DIRI DENGAN KOS MODAL YG KECIL SETIAP BULAN.

2.5    KALAU KITA NAK TETAPKAN KOS MODAL SEKALI BAYAR, IANYA AKAN MENJADI MAHAL DAN KEBANYAKAN TIDAK AKAN MAMPU.

2.6    DENGAN KOS MODAL YANG RENDAH DAN DIKOMBINASIKAN DENGAN PELUANG MENJANA PENDAPATAN HEBAT KERANA KEUNTUNGAN KINI DISALURKAN KEPADA AHLI AHLI AFFILATES MAKA INI ADALAH SUATU PERNIAGAAN YANG BERDAYA MAJU DAN ADIL KEPADA SEMUA.

2.7    SEGALA PENGIRAAN DAN CARA PEMBAYARAN ADALAH TELUS DAN DIMAKLUMKAN DENGAN TERLEBIH DAHULU.


5. Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya. Ini kerana dibimbangi ia mirip paksaan belian. Namun jika syarikat meletakkan syarat JUALAN MINIMA untuk memperolehi komisyen kumpulan dan sebagainya,  ia mungkin dibenarkan dengan syarat ia dibuat atas asas ju'alah. Untuk itu, syarat dan rukun jua'alah mestilah dipastikan sempurna.

PRODUK AMPSTORE:
TIADA BELIAN MINIMIA PERLU DILAKUKAN KECUALI HANYA BAYARAN MEMBERSHIP YANG TELAH DIMAKLUMAKN TERLEBIH AWAL SECARA TELUS.
INI BUKAN PEMBELIAN MINIMA. INI ADALAH BAYRAN MEMBERSHIP SAHAJA.

6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.

PRODUK AMPSTORE:
KITA MEMPUNYAI SISTEM LATIHAN YANG LENGKAP YANG MANA AHLI YANG BARU MENYERTAINYA AKAN MENGETAHUI DENGAN LENGKAP DAN TIDAK AKAN DILEPASKAN TERAWANG AWANG WALAU PADA PERINGKAT MANA MEREKA MENYERTAINYA.

LATIHAN YANG KITA LAKUKAN MERANGKUMI SEPERTI BERIKUT:

1.    MELALUI FACEBOOK LIVE SETIAP HARI DENGAN HARI SABTU DAN AHAD DENGAN PERTUNJUKAN SLIDES UNTUK PEMAHAMAN.

2.    ONLINE LATIHAN PADA SETIAP HARI ISNIN HINGGA JUMAAT AGAR AHLI AHLI BARU DAN BAKAL BAKAL AHLI BOLEH MEMAHAMI DENGAN LEBIH DETAIL MENGENAI PROGRAM SEBELUM MENYERTAINYA DAN YANG SUDAH MENYERTAINYA AKAN DAPAT MENIMBA PENGALAMAN UNTUK BERJAYA. DAN KITA MOTIVASI SEMUA ORANG PADA ETIAP HARI MENGGUNAKAN KAEDAH ONLINE.

3.    PERTEMUAN FACE TO FACE 3 KALI SEBULAN YANG HARI HARI DIPLIH ADALAH RABU, SABTU DAN AHAD, DAN PESERTA PESERAT BOLEH MEMILIH HARI YANG SESUAI DAN TERLUANG YANG MEMUDAHKAN MEREKA MENYERTAINYA. PERTEMUAN INI TIDAK WAJIB TETAPI AKAN MEMBANTU SEMANAGAT EDESPIRIT DE CORP SEBAGAI SATU PASUKAN. DAN MEMBUAHKAN HASIL YANG HEBAT.

4.    LATIHAN TAMBAHAN UNTUK MENAMBAH PELUANG MENGGUNAKAN FACEBOOK & SOCIAL MEDIA OLEH PAKAR ONLINE MARKETING (OPTION)

IYA, KITA ADA BONUS PERMULAAN (START UP BONUS) KEPADA HANYA 3 GENERASI KERANA PASTI 3 GENERASI AKAN MENGETAHUI DAN MASIH MENGAMBIL PEDULI SIAPA DAN APA YANG DILAKUKAN OLEH RAKAN RAKAN MEREKA.

LATIHAN DIBERIKAN SECARA CUKUP, MALAH LATIHAN TIDAK MENYUSAHKAN KERANA IANYA MAJORITI DIJALANKAN SECARA ONLINE MELALUI WEBINAR DAN FB SHARING. TIDAK PAYAH NAK DATANG KE TEMPAT LATIHAN KECUALI PROGRAM PROGRAM YANG KITA LAKUKAN UNTUK “MEET & GREET & TALK” UNTUK MEREKA YANG LEBIH GEMAR MENDENGAR SAMBIL BERSEMUKA.

HANYA MEREKA PESERTA PESERTA PERLU AMBIL PEDULI UNTUK MENYERTAI KERANA INI ADALAH ONLINE TIADA PAKSAAN.

KEPADA MEREKA YANG BENAR BENAR INGIN BERJAYA, KITA MENYEDIAKAN SEMUA KEMUDAHAN.

7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya. Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.

PRODUK AMPSTORE:

TIADAK ADA SATU PERNIAGAAN TIDAK MEMPUNYAI MODEL PYRAMID. KERANA SEBUAH ORGANISAI SYARIKAT ADALAH BERASAKAN PYRAMID. HANYA SATU DIATAS DAN MAKIN KEBAWAH SEMAKAN BESAR. INI SEMUA ADALAH KONSEP PYRAMID.
SILA LIHAT ARTICLE DIBAWAH. SATU RUMUSAN YANG DILAKUKAN OLEH SESEORANG MENGENAI MLM TETAPI WALAUPUN KITA BUKAN MLM TETAPI ARTIKLE TERSEBUT MENJAWAB PERSOALAN NEGATIF DI MINDA ORG RAMAI MENGENAI MLM DAN PYRAMID SYSTEM.

CONTOHNYA CARTA ORGANISASI ADALAH SATU BERBENTUK PYRAMID. ORG YANG DIATAS MENJANA PENDAPATAN PALING TINGGI DAN ORANG DIBAWAH MENJANA PENDAPATAN PALING SEDIKIT DAN MEMBUAT KERJA YANG PALING TERUK.

CONTOHNYA: PERNIAGAAN MEMBERSIH LOJI TAIK. ORG BAWAHAN PALING TERUK KENA MASUK LUBANG TAIK DAN BERSIHAKAN. ORANG ATAS HANYA MESYAUARAT DI BILIK YANG MEWAH DAN 80 PERATUS MASA DIGUNAKAN BERMAIN GOLF SAHAJA.
OLEH ITU STATAMENT INI ADALAH TIDAK ADIL. HANYA ORG YANG BUKAN BERNIAGA AKAN BERKATA BEGITU.

NAMUN BEGITU KITA FOKUS. DALAM AMPSTORE TIADA SIAPA YANG AKAN MENJANA PENDAPATAN LEBIH TINGGI KERANA DALAM MATRIX 3 X 9, SETIAP PESERTA HANYA BOLEH PERGI KE 3 POSISI SAHAJA. OLEH ITU SETIAP PESERTA AKAN MEMPEROLEHI PENDAPATAN YANG SAMA AKHIRYA.

YANG MEMBEZAKAN, SIAPA CEPAT ITU SAHAJA. YANG RAJIN BERKONGSI AKAN DAPAT MEMENUHKAN MATRIX MEREKA DENGAN LEBIH CEPAT.

DAN YANG MEMBEZAKAN JUGA ADALAH DI BONUS PERMULAAN, LEBIH RAMAI KITA BERKONGSI MNGENAI PROGRAM NI MAKA LEBIH RAMAI AKAN MENYERTAI PROGRAM INI, MAKA LEBIH BANYAK PENDAPATAN KITA PEROLEHI. UPLINE KITA TIDAK MEMPEROLEHI START UP BONUS TETAPI IYE KITA MENDAPAT BONUS SEBANYAK 3 GENERASI. INI ADALAH REALISTIK KERANA UNTUK 3 GENERASI, KITA MASIH MAMPU MEMBERI TUNJUKAJAR SECARA DETAIL DAN SAMPAI KESEMUA YANG BERMINAT UNTUK BERJAYA DALAM BIDANG PERNIAGAAN.

KALAU NAK BERJAYA TETAPI TIDAK BERUSAHA DAN MENYALAHKAN SISTEM ATAU MENYALAHKAN ORANG ATASAN ITU ADALAH KELEMAHAN PESERTA SENDIRI.
NAMUN BEGITU DI AMPSTORE MEMNAG SISTEMNYS ADALAH “REWARD” DIBERI BERGANTUNG KEPADA USAHA MASING MASING PESERTA DAN IANYA ADALAH AMAT ADIL KEPADA MEREKA YANG INGIN BERFIKIRAN POSITIF DAN BUKAN MENCARI KELEMAHAN YANG DATANGNYA DARI DIRI SENDIRI.
INI ADALAH AMAT ADIL KEPADA SEMUA.

NAMUN BEGITU IANYA TETAP TIDAK AKAN DAPAT MENCAPAI SEGALA KEMAHUAN MANUSIA OLEH ITU SIAPA YANG YAKIN, MARILAH BERSAMA SAMA KAMI MEMBANGUNKAN #AMPASIA KE PERINGKAT DUNIA, SIAPA TIDAK MAHU, TIADA MASALAH, KITA HANYA BERKATA – ‘NEXT’…..

8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.

PRODUK AMPSTORE:
DISINI IANYA JELAS DAN TELAH MENCAPAI KEPERLUAN YANG DIPERLUKAN DISINI.

9. Menstruktur plan pemasaran di anatara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkonsgian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi.

PRODUK AMPSTORE:
DISINI IANYA JELAS DAN TELAH MENCAPAI KEPERLUAN YANG DIPERLUKAN DISINI


SILA AMBIL MAKUM UZTAZ ZAHAZAN MENGAKHIRKAN DENGAN TULISAN INI:
Akhirnya, saya tahu bahawa hukum MLM ini masih terbuka untuk perbincangan, malah Syeikh Dr Abd Sattar Abu Ghuddah ketika perbincangan dengan beliau mengakui ini isu yang agak baru baginya. Benar, amat sukar ditemui tulisan para ulama Islam dari Timur Tengah berkenaan hal MLM ini, disebabkan MLM belum masuk ke pasaran negara Arab dengan meluas. Justeru, menjadi tanggungjawab para ilmuan Shariah Asia Tenggara untuk membantu masyarakat untuk mengetahui pandangan Shariah tentang MLM ini. Tulisan ringkas saya hanyalah pandangan awal bagi memberi peringatan bahawa dengan sekadar pandangan, kelihatan begitu banyak keraguan boleh muncul dalam perniagaan MLM ini. Tidak perlulah pembaca merasa marah dan benci dengan tulisan ini. Ini sekadar nasihat bagi mereka yang mengambil berat tentang pendapatan serta memikirkan barzakh dan akhirat mereka yang kekal abadi. Wallahu ‘alam.

PRODUK AMPSTORE:
KEPADA MEREKA YANG TELAH TERLIBAT DIALAM BIDANG ONLINE MARKETING, AFFILIATES DAN JUGA MLM TELAH MENGAKUI SISTEM AMPSTORE TELAH MEMBERI MAKLUMAT SECARA TELUS DAN TIADA “HIDDEN AGENDA”

PESERTA DIBERI PELUANG UNTUK BERHENTI PADA BILA BILA MASA DAN TIDAK AKAN MENDATANGKAN KERUGIAN. HANYA BILA BERHENTI. PELUANG MENJANA PENDAPATAN JUGA BERHENTI.

YANG LAIN LAIN, SILA BACA ARTICLE UZTAZ ZAHAZAN DENGAN LENGKAP DAN JANGANLAH MELIHAT PADA TAJUK DAN KEMUDIAN MENGHUKUM APA APA PRODUK YANG ADA DIPASARAN TANPA MENDALAMI SISTEM PERNIAGAANYA.

TIDAK ADA SATU ORANG ISLAM PUN INGIN TERLIBAT DIDALAM PERNIGAAN YANG BOLEH MENDATANGKAN MASAALH DIAKHIRAT NANTI.

NAMUN BEGITU SETIAP ORANG ISLAM HARUS MEMAHAMI SEGALA RISIKO DAN KONSEP PERNIAGAAN DAN MENGAMBIL KEPUTUSAN SENDIRI DAN MERUJUK KEPADA MEREKA YANG LEBIH ARIF DALAM BIDANG AGAMA.

PERHATIAN:

SEGALA PANDANGAN YANG SAYA BERIKAN ADALAH BERDASARKAN PERNIAGAAN AMPSTORE SAHAJA DAN TIDAK MELINGKUNGI PERNIAGAAN YANG LAIN YANG DITAWARKAN OLEH SYARIKAT.

SETIAP PESERTA HARUS MENILAI APA YANG DI TULIS DENGAN SENDIRI DAN CUBA BERBINCANG DENGAN MEREKA YANG LEBIH MAHIR.

SAYA AKAN MEMBAWA JUGA KE PIHAK PIHAK YANG LEBIH AFDAL NAMUN SEBAGAI SEOARANG YANG MENGETAHUI LEBIH MENDALAM MENGENAI PROGRAM AMPSTORE INI. SAYA BERKONGSI PENDAPAT SAYA.

NAMUN BEGITU PENDAPAT SAYA HANYALAH BERDASARKAN PENGALAMAN SAYA DALM BIDANG PERNIAGAAN, MENJAWAB PERSOALAN YANG DINYATAKAN OLEH UZTAZ ZAHAZAN DAN JUGA BELIAU MEMBERI PANDANGAN BAGAIMANA AGAR SESUATU PRODUK ITU BOLEH MENCAPAI MINIMA STANDARD SHARIAH. PENDAPAT INI BUKAN SEBAGAI SEORANG YG ARIF DALAM BIDANG UGAMA. Wallahu ‘alam.

KARTINA ABDUL GHANI
AMP NO 1 ASIA
TEAM LEADER & MASTER BUILDER

MLM Kills Relationship

I guess almost  everyone agrees with the topic right? But that's the honest truth which you can't deny. Now how many of you agree with this statement? OK don't answer now. Read till the end and then decide.

MLM has been around for ages and if you're still not aware MLM stands for Multi Level Marketing, which most of us believe that this business model always makes your sponsor rich while you work your @$$ out. True?  Well almost all of you think so. Which is true in a way.

Ok I'll cut the intro part because most of you are waiting for the real deal. Ok I know. So here it goes...  MLM Kills Relationship is a true statement. That is until and unless you know what MLM is and for you to judge the MLM model, you're not supposed to be associated  with one. Sadly most of the people that speak their hearts out about MLM are actually associated with an MLM company.

Looking at a survey at one of my Sifoo's page which is why I got the idea to share this. And from the survey many people commented that MLM is :-
1. A business that forces you to buy products
2. Your Sponsor forces you to achieve target
3. You don't never enough time for your family
4. You pay for products you don't want
5. Some are ponzi

Ok the list goes on. And who are these people that commented? General workers, some professional workers,  some jobless (workers) being jobless ain't easy you know. So basically all those who are Just Obeying your Boss (JOB)  that commented. Well good that they see that MLM has so much of negativity.

But the real deal and the plain truth is, no business owner will say that the real MLM brings negativity but it brings good deeds and deal to a business. Now before I go on with business owners, let's clear the air with those people in the "JOB" Category.

You're now graduated, you apply for a job. You get to be an Executive in a company that pays you RM2500.00 a month. Happy? Sure, it's your first job. Then you get introduced to your Senior Executive, Your Assistant Manager,  Your Manager,  Your General Manager,  Your Senior General Manager,  Human Resource and then the CEO of the Company your working in. So let's see you've got 7 hirachy of people above you.

So if your making 2500.00 a month, does the  CEO makes something lower then you? What about the GM or Manager?  Do they make something lower then you? Does your CEO do much work like you do? He's on the office most of the time and plays Golf and he is making more then you. Is it fair?  Come on your working so hard and he gets the lion share. What the heck? At times you have to do overtime but without being paid one. You got to work late hours but we'll that's good because you might get promoted. At times you got to do things which is not in your job scope and that's cool too because maybe your boss might give you a pay raise right?

Hello,  are you guys awake or still asleep? You're working your heart out sometimes for 3-4 years without a salary increment. You don't get to see your baby calling you daddy. Your wife sleeps by the time you get back home and that's so cool and OK for you, just because end of the month you'll get your pay cheque. So you don't mind selling yourself for the pay cheque and compromising everything that's around you.

When someone shows you an opportunity and tells you on your face it's Multi Level Marketing, you have 1001 excuse and reasons and best part, you are able to talk so badly about MLM where you don't even realized what your day to day activity is and what industry your in? Do you know how sad and pathetic your life is? Do you know you're like a headless human trying to believe that you have a head just because you're still able to walk, but without direction?

Almost all of us have the tendency took believe in ponzi scheme then real business simply because real business needs effort, hard work, strategy, accountability, dedication, Ok the list goes on but ponzi scheme is so simple... Invest and I'll get my return, which ends up that you make your first RM10 and the rest gets burned out.

So the next time you want to comment something about MLM, try to think

1. What is MLM
2. The real meaning of MLM
3. Are you knowledgeable enough to speak or comment  about the subject
4. Most of all of you're employed, it's better not to voice out, because you got a long way to hike before your able to talk something about it.

Remember this friends , everything today (well even from those days) runs on an MLM model. Sit and think back everything in life that's going around you. When you went to work it was an MLM model. When your switch your job, it was an MLM model. Everything is base on that theory. So always be open before your speak out something.

I didn't touch on business which I said I will because I think this itself might be too much to chew for most of you. In the event if I'm required to craft one about it then I will go on with that subject.

*** BTW I'm not associated with any MLM companies at the moment nor am I paid for this.

This is a craft especially to one of my Sifoo, M Ariff Khalid. I hope this will give a better view to all your team, friends and followers.

*** Also for those that has comments you're welcome to comment. Everyone has different point of view so let's have a healthy discussion.

Sincerely,
#RaRaSenSei
#RS
#BePhenomenalOrBeForgotten


COPYRIGHT (C) KartinaAbdulGhani.com. ALL RIGHTS RESERVE